Magi

Det som skiller enhver magiker fra normale folk er selvfølgelig at han har magiske evner. Men hva er disse kreftene? Hvor kommer de fra? Hvordan fungerer de? Dette er spørsmål folk har stilt seg selv så langt tilbake vi vet, og litt til, og selv om man ikke har alle svarene har man ihvertfall noen.

Spellcasting
Alle magikere kan utføre trylleformularer, med en nesten uendelig fleksibilitet. Alt trengs er et par sekunders konsentrasjon, og et klart bilde i hodet av hva man har lyst til å oppnå. Man ganske enkelt bruker viljestyrken sin til å forandre verden rundt seg, og fordi man har kreftene i seg skjer fantastiske ting. Men dette er bare den enkleste måten å gjøre ting på, og den simpleste forklaringen.

Arcana
På samme måte som at ikke alle kunstnere er eksperter på alle typer kunst finnes det forskjellige typer magi å lære seg. For å utføre magiske trylleformularer manipulerer man de ti grunnleggede elementene verden er laget av. Disse blir kalt Arcanaene, og er de ti forskjellige feltene magikerne trener seg opp i. De ti er:

Death
Fate
Forces
Life
Matter
Mind
Prime
Space
Spirit
Time

Hver arcanum er delt opp i fem ferdighetsnivåer, avhengig av hvor kompetent en magiker er til å manipulere denne typen energier. Jo flinkere man er til å bruke en arcanum, desto høyere rangering har man. De fem nivåene, fra lavest til høyest, er "Initiate", "Apprentice", "Disciple", "Adept" og "Master". En karakter som, for eksempel, har fire prikker i Prime vil da kunne titulere seg selv som en "Adept of Prime magic". En som har mestret to forskjellige arcanumer kan kalle seg en "Second degree Master", en mektig tittel å kaste rundt i samfunnet.

Books%20of%20Magic%20Atlantis%20not.jpg

Rotes
Bare det å kaste rundt seg med magi på måfå fungerer selvfølgelig, men det er ikke alltid den mest effektive måten å gjøre ting på. Gjennom historien har vise menn og kvinner utviklet ritualer, oppskrifter på en bedre, sikrere og kraftigere måte å utføre miraklene sine. Ved å følge en etablert beskrivelse kan man oppnå mye mer enn ved å bare kaste sammen en ide på stedet, og derfor bruker mange trollmenn måneder og år på å studere gamle metoder og på å lete igjennom gamle biblioteker for å tilegne seg okkulte hemmeligheter som vil gi dem overtaket de trenger i en farlig verden.

Disse ritualene kalles "Rotes", og krever at man utfører magien etter et visst mønster. Noen rotes krever intrikate håndbevegelser, andre igjen er designet som et dansesteg, mens andre krever en spesiell kampsport-manøver. De tar vanligvis ikke så lang tid å få til, men de krever at man kan bevege seg, og de mer uvanlige og arkaiske ritualene kan være ganske synlige. Det er mer subtilt å presse hånden til hodet som om man har vondt enn det er å gjennomgå en gammel arabisk magedans, tross alt. Så mange er veldig store tilhengere av nyskapning innen dette feltet.

Navn
Navn har makt. Navn er symboler, beskrivelser, de hjelper til med å definere det de navngir. Og for magikere har alle symboler mer makt enn folk flest tror. I den magiske verden er det mye vanskeligere å påvirke noen med magi dersom du ikke vet navnet deres. Dette fører til at magikerne ofte holder navnene sine godt skjult, og heller gir seg selv et nytt navn de bruker blant andre okkultister. Dette "skyggenavnet" er ofte basert på en ide eller karakter man liker eller ser opp til, eller noe man prøver å leve opp til, mens andre tar navn som en påminnelse til seg selv. Denne skikken minner litt om kallenavn på internett, eller titlene superhelter tar for å skjule sine egentlige jeg. Ideen er den samme. Du gir deg selv et nytt liv, en ny identitet, samtidig som du sørger for at andre ikke bruker navnet ditt imot deg.

Paradoks
Selv om de eldste mytene og historiene påstår at menneskeheten er skapt til å besitte magiens makt vet vi jo at dette ikke akkurat er tilfellet i dag. I fordums tider oppstod en mørk makt, en magiens fiende, som i titusener av år har prøvd å holde menneskeheten nede i ignoransens mørke, og som fortærer og forvrenger all magi den kommer i kontakt med. Denne trusselen, som venter utenfor vårt kosmos og prøver å ødelegge vår verden sakte men sikker, kalles Abyssen.

Hver gang man bruker magi prøver abyssen å trenge inn i vår verden. Den prøver å ødelegge magien man bruker, og vri den til sine egne hensikter. Trylleformularer er derfor delt opp i to typer: De som er såpass subtile og små at abyssen (vanligvis) ikke ser dem, og de som er såpass store og synlige at den legger merke til dem. Den siste typen kalles for Vulgær magi, og hver gang man bruker den typen krefter er det en viss sjans for at ting går galt, at abyssen legger merke til deg og sender ut en bit av seg selv.

Dersom dette skjer kalles det et Paradoks, fordi abyssen ikke hører hjemme i vår verden. Det kan få magi til å treffe tilfeldige folk, eller til å gjøre det motsatte av det den skulle. Det kan mutere magikeren, gjøre ham midlertidig gal, eller til og med åpne en revne i virkeligheten som monstrene i abyssen kan komme ut av. Defor er magikerne vanligvis veldig, veldig forsiktige med hvordan de bruker kreftene sine. Det er derfor de har funnet ut hvilke situasjoner og metoder som er tryggest, og prøver å holde seg til disse. Men man kan ikke alltid satse på perfekte situasjoner, så uhell kan skje.

Mana
Magikere har tilgang på en ren kilde til magisk kraft, kalt mana. Denne energien kan brukes til å utføre magi som ellers er for vanskelig, eller for å sørge for at Paradokser ikke skjer, eller brukes til å skape ting av. Det finnes steder i verden der Mana skapes, som en oase i ørkenen holder vann. Hvorvidt det er en steinsirkel på heien eller et spir på en kirke, noen steder kanaliserer mana, og på disse stedene kan man høste inn energien ved hjelp av personlige ritualer. Et sånt sted kalles en "Hallow". Det hender også at mana binder seg til objekter, slik at de blir fyllt av det rene magiske potensialet. Dette kalles Tass, og blir sett på som en naturressurs av magikerne, som ofte bruker både mana og tass som en valuta. Det byttes og betales med begge, og de som holder på med store magiske ritualer og eksperimenter er ofte villige til å gjøre mye for å få tak i nok mana.

Resonans, Aura, og Mage Sight
Verden er full av okkulte energier, men mennesker kan ikke se disse. Vanligvis. Noe av det aller første en magiker lærer seg er å bruke en Arcanum til å gi ham "Mage Sight", synet til en magiker. Dette åpner sinnet hans for alle de overnaturlige energiene i verden, og lar ham se og reagere på dem. Dersom man er flink nok kan man lese dem som en åpen bok, og forstå hva som har foregått i et område, eller hvilke krefter som er i bruk. "Mage Sight" er en gruppe med trylleformularer, en i hver Arcanum, og så lenge den er aktiv kan magikeren se det som kalles "Resonans".

Alt har en aura, en samling med infomasjon og følelser og ideer. Et bord inneholder konsentrasjonen til personen som laget det, og følelsene til alle som har brukt bordet. En kniv brukt i et mord inneholder raseriet til morderen, og smerten til offeret. En klokke kan inneholde gleden og stoltheten fra konfirmasjonen da man fikk den. Alle disse følelsene, alle disse energiene, er synlige i en slags glorie rundt ting, steder, og personer. Det er dette som kalles "Resonans", og dersom man er trent opp til det kan man lese resonansen til hva som helst for å få vite hva den sier. En god magiker kan se nøyaktig hvilken bil et ektepar forelsket seg i, for eksempel, fordi han ser kjærlighetsresonansen som omgir akkurat den bilen. Det er også mulig å se hva slags overnaturlig vesen noen er: Resonansen avslører om det er en magiker, en vampyr, en fe, eller hva det nå enn det er du står og ser på.

Magi har vanligvis en veldig sterk resonans, og magikere trener seg ofte opp i å kunne studere andre sine trylleformularer. Dersom du har en av 'Mage Sight' formularene aktiv på deg kan du prøve å "lese" magi du ser, og finne ut mer om den. Du kan prøve å finne ut hvem som utførte den, hvilke Arcanumer han brukte, og hvor flink han eri dem. Du kan finne ut omtrent hva slags magi det er snakk om, og omtrent hvor mye Gnosis magikeren hadde, i tilegg til diverse andre ting.

Alle mennesker har en unik resonans, ut ifra hvordan de har levd livet sitt. Alle opplever ting, og ingen opplever helt det samme, så resonansen er alltid forskjellig. Serlig magikere har gjerne veldig skarpe, veldig synlig resonans. Dette fungerer som en slags magisk fingeravtrykk. All magi du utfører har din resonans, ditt magiske fingeravtrykk, og dermed er det mulig å se at akkurat DU skapte denne magien. Dersom man vet hva resonansen din ser ut som da. Akkurat som med vanlige fingeravtrykk må man ha noe å sammenligne med.

Hvert 'mage sight' formular har en ekstra effekt, avhengig av hvilken Arcanum du brukte. Disse effektene er alt fra å "høre" hvilke utsagn som er viktige, til å se hvor mye en død en person har vært borti.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License